+370 634 85000
0

Klasikinis svetainės interjeras: pagrindinės taisyklės

Imperija

Klasikinio stiliaus svetainė – vienas iš visų laikų populiariausių ir labiausiai laikui nepavaldžių pasirinkimų. Joje kruopščiai suderinama praeities tendencijas atspindinti estetika ir šių laikų funkcionalumas. Norint sukurti stilingai atrodantį klasikinį interjerą, svarbu žinoti tam tikrus dalykus. Tad kviečiame su jais susipažinti.

Klasikinio stiliaus svetainė – vienas iš visų laikų populiariausių ir labiausiai laikui nepavaldžių pasirinkimų. Joje kruopščiai suderinama praeities tendencijas atspindinti estetika ir šių laikų funkcionalumas. Norint sukurti stilingai atrodantį klasikinį interjerą, svarbu žinoti tam tikrus dalykus. Tad kviečiame su jais susipažinti.

 

Ką reiškia klasikinis dizainas?

Klasikinis interjero dizainas – tai bendrinis terminas, apimantis įvairius dizaino stilius ir laikmečius, kurie nėra priskiriami vienai konkrečiai krypčiai ar tendencijai. Jame atsispindi ilga ir turtinga praeities istorija, kuri derinama su modernesniais elementais. Taip sukuriama elegantiška ir rafinuota aplinka, išryškinanti XVIII ir XIX a. Europoje vyravusias dekoro tendencijas. Klasikinis svetainės interjeras – puikus pasirinkimas tiems, kurie vertina ir mėgsta antikvarinius daiktus, klasikinį meną, simetriją ir istorijos atspindžių pilną dizainą.

 

Kodėl verta jį mėgti?

Jei vis dar nesate tikri, ar verta rinktis klasikinį svetainės dekorą, štai keletas įtikinančių argumentų:

  • Jis padeda sukurti sodrią, šiltą ir svetingą atmosferą, todėl kambarys tampa tik dar patrauklesnis.
  • Klasikinis dekoras turi daugybę modifikacijų, o tai leidžia sukurti unikalų svetainės interjerą.
  • Laikui nepavaldus stilius tinka bet kokio amžiaus ir būdo žmonėms.
  • Jis yra ir elegantiškas, ir jaukus.

Šiais laikais, kai namų dekoro tendencijos kinta itin greitai, klasikinis svetainės interjeras yra dėmesio vertas pasirinkimas, nes tai – ilgalaikė investicija.

 

Kaip sukurti klasikinio stiliaus svetainę?

Norint sukurti patrauklų klasikinį interjerą, svarbu atsižvelgti į šiuos aspektus:

  • Jame derinami išskirtiniai meno kūriniai, aksesuarai ir baldai, atspindintys tam tikrą praeities laikotarpį.
  • Estetiškiausiai atrodančiame klasikiniame interjere neprisirišama prie vieno konkretaus (pavyzdžiui, atspindinčio tam tikrą laikmetį) stiliaus.
  • Simetrijos išlaikymas padeda sukurti maksimaliai gerą rezultatą.
  • Atrasti tinkamus interjero komponentus kartais būna išties sudėtinga, todėl svarbu neprarasti kantrybės ir duoti sau pakankamai laiko.

Taigi, kaip jau tikriausiai jaus spėjote suprasti, klasikinis svetainės interjeras neatsiejamas nuo išskirtinio dizaino baldų, pavyzdžiui, sofos. Mūsų asortimente jų išties gausu – paspaudę ant nuorodos galite patogiai išsirinkti naująją savo namų puošmeną.

 

Vyraujančios spalvos

Galite nustebti sužinoję, kad klasikinis interjeras suteikia daug laisvės eksperimentavimui – ypač kalbant apie spalvas. Jei mėgstate neutralų pagrindą, galite rinktis šviesias sienas, pavyzdžiui, baltas ar kremines. Jos suteikia aplinkai švaros ir estetikos jausmą. Tačiau, jei norite kažko išskirtinio, galite drąsiai išbandyti ir ryškius atspalvius. Tamsiai mėlynos, rudos arba žalios sienos paverčia kambarį ypač prabangiu. Tam, kad būtų išlaikytas balansas ir harmonija, reikėtų pasirinkti vieną dominuojančią spalvą ir prie jos subtiliai derinti kitas.

 

Baldų dizainas

Kaip jau buvo užsiminta prieš tai, klasikinis svetainės interjeras nėra „pririštas“ prie tam tikro laikmečio ar stiliaus. Nepaisant to, kad naudojami dekoro elementai yra pakankami kontrastingi, jie susilieja į vieningą visumą, taip sukurdami ypatingą atmosferą.

 

Sofa Imperija - klasikinis svetainės interjeras

 

Tokioje svetainėje labai tinka išraiškingo dizaino sofos, tokios kaip „Imperija“. Šis „Magrės baldų“ gaminys pasižymi ypatinga prabanga, todėl jis, be abejonės, taps vienu iš pagrindinių namų akcentu. Į šonus užlenkti porankiai ir atlošas baldui suteikia ne tik elegancijos, bet ir patogumo. Trumpos medinės kojelės ir sagomis dygsniuotas atlošas – puikus klasikinio stiliaus atspindys.

 

Sofa Retro - klasikinis svetainės interjeras

 

Į laikui nepavaldžios svetainės interjerą puikiai įsilietų ir sofa „Retro“. Žavingame jos dizaine persipina puošnios ir minimalistinės detalės. Geometriniai tekstilės raštai, medinės detalės ir į šonus pakreipti porankiai suteikia šiam baldui dar daugiau išskirtinumo. Sofa dekoruota nedidelėmis pagalvėlėmis, todėl galite būti tikri, kad ja papildytas klasikinis svetainės interjeras atrodys itin puošniai.

 

Sofa Classic - klasikinis svetainės interjeras

 

Subtilaus įvaizdžio mėgėjų dėmesį gali patraukti sofa „Classic“. Šis baldas pasižymi pakankamai paprasta, tačiau tuo pat ir labai žavinga išvaizda. Lenktos formos porankiai ir daug skirtingo dydžio dekoratyvinių pagalvėlių suteikia sofai elegancijos ir puošnumo. Be viso to, šis baldas itin funkcionalus: turi dažnam naudojimui skirtą miegamąjį mechanizmą ir talpią daiktadėžę.

 

Šiuo ir kitus minkštus baldus galite rasti plačiame „Magrės baldų“ asortimente. Mūsų gaminiai pasižymi ne tik stilingu dizainu, bet ir yra pagaminti iš patikimų medžiagų. Tai jiems suteikia ilgaamžiškumo, o jums leidžia mėgautis patraukliu namų interjeru ne vienerius metus.

 

Tekstilės gaminiai

Klasikinio stiliaus tekstilė gali būti labai įvairiapusė. Pasitelkus jos gaminius, svetainė bus pripildyta kvapą gniaužiančiomis spalvomis ir raštais. Gamtos motyvais dekoruota tekstilė pagyvina erdvę ir suteikia ypatingos prabangos jausmą. Klasikinis svetainės interjeras tobulai tinka jai panaudoti. Tačiau šiuo atveju patariama vengti geometrinėmis figūromis ir minimalistiniais piešiniais puoštų tekstilės gaminių. Klasikinėje aplinkoje jie gali atrodyti pernelyg steriliai ir taip įnešti nereikalingos stilistinės sumaišties.

 

Interjero aksesuarai

Kaip jau tikriausiai galite įsivaizduoti, klasikiniame interjere naudojamų aksesuarų pasirinkimas yra labai platus. Dažniausiai jie atspindi tam tikrą laikmetį ir jame vyravusias tendencijas. Aksesuarai gali būti tiek vintažiniai, tiek modernūs – tai leidžia sukurti individualumu išsiskiriančią svetainės erdvę. Joje ypač dera raštuotos dekoratyvinės pagalvėlės, turtingos tekstūros pledai, klasikiniai mediniai ir šiuolaikiško dizaino metaliniai padėkliukai. Visus šiuos aksesuarus taip pat galite rasti „Magrės baldų“ asortimente – peržvelkite jį ir išsirinkite savo favoritus.

 

Kaip tinkamai išdėlioti baldus?

Tam, kad klasikinis svetainės interjeras būtų išpildytas iki menkiausių detalių, naudinga žinoti ne tik kokius baldus bei aksesuarus naudoti, bet ir kaip juos išdėstyti.

 

1. Išsirinkite pagrindinį svetainės akcentą

Kambarys, kuriame nėra aiškios struktūros, dažniausiai atrodo chaotiškai, jame trūksta tvarkos ir patogumo. Siekiant to išvengti, patariama išsirinkti pagrindinį svetainės akcentą, aplink kurį ir bus dėstomi kiti daiktai. Atsižvelgiant į šio kambario paskirtį, bene geriausias jo akcentas galėtų patogus sėdimasis baldas. Jau esate susipažinę su keletu klasikinėje svetainėje derančių sofų pavyzdžių, todėl išsirinkti tikrai neturėtų būti sunku.

Jei kambarys yra ilgas ir siauras, baldus rekomenduojama statyti viename iš jo galų. Tai vienas iš lengviausių būdų sukurti komfortišką poilsio ir atsipalaidavimo zoną. Kitoje svetainės dalyje galima sukurti skaitymui skirtą kampelį su stilingu foteliu ir nedideliu staliuku ar lentyna. Šie baldai neužima daug vietos ir neatitraukia dėmesio nuo pagrindinio erdvės akcento. Kvadratinės arba į ją panašios formos svetainėje sofa dažniausiai statoma kambario centre.

 

2. Suteikite erdvei funkcionalumo

Klasikinis svetainės interjeras daugeliui siejasi su estetika ir akiai patraukliu vaizdu. Tačiau jame ne ką mažiau svarbu ir funkcionalumas, kurį pasiekti padeda tinkamai pasirinkti baldai. Pavyzdžiui, tai galėtų būti sofa arba minkštas kampas su miegamuoju mechanizmu. Jis būna kelių skirtingų tipų: pritaikytas dažnam arba retam naudojimui. Pastarasis tiks jums, jei sofą arba minkštą kampą ruošiatės išskleisti tik atvykus svečiams. Tiems, kurie lovos funkciją išnaudoja dažniau, rekomenduojama rinktis sėdimąjį baldą su atitinkamu miegamuoju mechanizmu.

Patogu ir tai, kad dauguma išskleidžiamų sofų ir minkštų kampų turi talpias patalynės dėžes. Jose galima laikyti pačius įvairiausius daiktus. Baldų konstrukcija užtikrina gerą oro cirkuliaciją. Todėl patalynės dėžėje nesikaupia drėgmė, o joje laikomi daiktai išlieka gaivūs.

 

3. Išlaikykite balansą su skirtingo dydžio ir formų daiktais

Tikriausiai jau niekam nekyla abejonių, kad klasikinis svetainės interjeras neatsiejamas nuo simetrijos. Tačiau tai nereiškia, kad visi joje naudojami daiktai turi būti vienodi. Priešingai – skirtingų dydžių bei formų baldai ir kiti dekoro elementai suteikia erdvei daugiau dinamikos. Tačiau tam, kad būtų išlaikytas balansas, svarbu juos naudoti proporcingai.

Pavyzdžiui, prie lenktomis formomis išsiskiriančios sofos dera keturkampis panašaus aukščio kavos staliukas. Jei savo svetainėje turite laisvą sieną, ant jos galite sukurti nuosavą paveikslų arba nuotraukų galeriją. Drąsiai naudokite skirtingų matmenų ir dizaino rėmelius, taip atskleisdami ypatingą klasikinio dekoro žavesį.

 

4. Panaudokite daugiau skirtingų tekstūrų

Papildomos tekstūros suteikia interjerui daugiau vizualinio patrauklumo. Medinis staliukas, minkšti sėdimieji baldai, aksominės dekoratyvinės pagalvėlės, metalinis padėkliukas – tai, ką galite panaudoti ir jūs. Kontrastingos tekstūros dėl atsikartojimo susilieja į harmoningą visumą, todėl klasikinis svetainės interjeras tampa dar įsimintinesnis.

 

5. Palikite pakankamai laisvos vietos judėjimui

Tam, kad kambaryje būtų patogu judėti, jame turėtų būti pakankamai laisvos vietos. Todėl renkantis baldus reikėtų atidžiai įvertinti svetainės plotą. Jei jis pakankamai mažas, masyvus minkštas kampas gali užimti pernelyg daug vietos ir taip apriboti judėjimą. Kur kas geresnis sprendimas šiuo atveju būtų kompaktiška sofa lova, prie kurios, esant poreikiui, galima priderinti fotelį arba pufą.

 

6. Įsileiskite pakankamai natūralios dienos šviesos

Jei norite, kad maksimaliai atsiskleistų kiekvienos interjero detalės grožis, leiskite į kambarį patekti natūraliai dienos šviesai. Kartais prieš svetainės langus nusprendžiama pastatyti didelius baldus, tačiau tai nėra sumanus sprendimas. Be viso to, taip darkoma kambario estetika. Aukštesnės lentynos, komodos ar vitrinos gali užstoti langus ir neleisti į svetainę patekti natūraliai dienos šviesai. Jei langai siekia grindis, prieš juos nerekomenduojama statyti ir sėdimųjų baldų arba tai daryti išlaikant pakankamai didelį atstumą.

 

Ką dar svarbu žinoti?

Šiais laikais individualumas labai vertinamas įvairiose srityse – ne išimtis ir namų dekoras. Nepaisant to, kad klasikinis svetainės interjeras yra pakankamai aiškiai apibrėžtas, tai dar nereiškia, kad jūs negalite jam suteikti daugiau individualumo. Šiuolaikinės gamybos technologijos leidžia sukurti išskirtinius baldus, atitinkančius net ir pačių išrankiausiųjų poreikius.

Platus audinių asortimentas suteikia galimybę išsirinkti asmeniškai sau labiausiai patinkantį variantą. Klasikiniame interjere skoningai dera tiek tekstiliniai, tiek odiniai apmušalai. Labai originaliai atrodo ir jų deriniai. Pavyzdžiui, sofos porankiai gali būti odiniai, o jos pagrindas (sėdimoji dalis) – tekstilinis.

Patiems apsispręsti, kokie apmušalai labiausiai tinka konkrečiam minkštam baldui, gali būti pakankamai sudėtinga. Dėl šios priežasties kiekvieno gaminio aprašyme pateikiamos „Magrės baldų“ dizainerių atrinktų audinių rekomendacijos. Be to, dažniausiai yra galimybė pasirinkti ir norimos spalvos medines arba metalines baldo kojeles.

Šios nedidelės detalės padeda sujungti atskirus interjero elementus ir sukurti stilingai atrodančią erdvę. Pavyzdžiui, sofa su šviesiomis medinėmis kojelėmis skoningai dera su tokios pat spalvos kavos staliuku, komoda arba lentyna. Kaip jau tikriausiai spėjote suprasti, klasikinio stiliaus svetainėje tinka ir metalines detales turintys baldai.

Norint sukurti estetišką ir funkcionalią namų aplinką, reikia įdėti nemažai pastangų, todėl norisi, kad rezultatas džiugintų ilgą laiką. Milžinišku greičiu besikeičiančioms tendencijoms nepavaldus klasikinis svetainės interjeras leidžia visa tai paversti realybe. Jei svajojate apie jį, būkite drąsūs ir nebijokite įgyvendinti savo sumanymų. „Magrės baldų“ komanda dirba tam, kad tai padaryti būtų kuo lengviau. Patrauklaus dizaino, tvirti ir komfortiški lietuviški baldai sukurti taip, kad atitiktų visus jūsų lūkesčius!