+370 634 85000
0

2021-ųjų namų interjero idėjos, arba 5 įkvepiančios tendencijos

3 amziaus vidurio modernus interjeras

Įsikuriate naujose patalpose, o galbūt ieškote ypatingos namų interjero idėjos, kuri įneš daugiau stiliaus, funkcijų? Kasmet pristatomos naujos tendencijos, tačiau mums įdomios tik tos, kurios, numatoma, užsibus dar ilgai. 2021-ieji paskatino gilintis tiek į unikalų stilių, tiek į tai, kaip interjero akcentai veikia savijautą, bendravimą. Taigi, toliau – 5 atradimai, jų naudos ir pritaikymo galimybės!

    1. „Komunikabili” erdvė


    Ar kada susimąstėte, kaip tam tikrų baldų, detalių, patalpos planavimo pasirinkimai veikia ne tik bendrą kambario paveikslą, bet ir bendravimo įgūdžius? Architektai bei dizaineriai teigia, kad viena pagrindinių užduočių, kuriant modernių erdvių planą – sukurti idealią aplinką, kurioje gerbiamas privatumo pasirinkimas, tačiau kaip niekad aukštinamas ir socialinis įsitraukimas. Kalbant apie šį, atvirą pokalbį palaikyti bei bendrumo ryšį kurti padeda:


    1. tinkamas baldų dizaino pasirinkimas,
    2. pakankamas sėdimų vietų skaičius,
    3. patogūs ir funkcionalūs baldų dizaino sprendimai,
    4. atviras erdvės planas,
    5. šviesi, jauki, gaivi atmosfera.


    Pavyzdžiui, sofų svetainei pasirinkimas – milžiniškas, tačiau, jei norite kurti komunikabilią aplinką, šis akcentas turėtų būti ne tik stilingas. „Smart baldai” kataloge žvalgykitės į erdvius, minkštus kampus, kurių forma leidžia tiek patogiai ilsėtis vienumoje, tiek komfortabiliai keisti pozicijas, įsitraukiant į pokalbį. Taip pat, stenkitės, kad baldų aukštis ir plotis būtų proporcingas. Prie minėtojo minkšto kampo derinkite modernų, lengvai prižiūrimą, patogaus dydžio kavos staliuką


    Atviras erdvės išplanavimas, t. y. bendra virtuvės, valgomojo ir svetainės erdvė, sukuria vizualinį atvirumą ir patogų judėjimo srautą. Kadangi nėra durų ir sienų, skiriančių erdves, skatinamas bendravimas. Pavyzdžiui, gaminant maistą lengva įsitraukti į diskusijas, kurios verda prie kavos staliuko ar valgomojo stalo. 

    Paprastesnio judėjimo užtikrinimas suteikia privatumo kitiems kambariams, nes pagrindinis pareinamasis kambarys yra atvira erdvė. Todėl norint patekti į tualetą ar lauko terasą (jei tokia yra), nereikia pereiti per kitas patalpas ir trukdyti ten būnantiems šeimos nariams. Taip pat įvairios interjero dizaino idėjos yra lengviau pritaikomos atvirose erdvėse, nes jose yra daugiau laisvos vietos fantazijoms įgyvendinti. 

    2. Gamtos įkvėptas būstas


      Nors sunku rasti namus, kuriuose dominuoja griežtai viena interjero stilistika, pastebima, kad vienos dominuojančių linijų – organiška, natūrali, minimalistinė. Gamtos įkvėptas būstas ėmė stipriai populiarėti karantino metu, kai namai turėjo atstoti ne ramybės uostą, bet ir kūrybiškumo nevaržantį darbo biurą. Interjero akcentai ir medžiagos, padedantys formuoti organišką oazę: 


      • natūralios medžiagos ir tekstūros: akmuo, medis, linas, medvilnė, stiklas,
      • žemės spalvų paletė: rudos, rusvos, pilkos, baltos, persiko, gintaro atspalviai,
      • daugybė augalų ir žalumos detalių,
      • organiškos dekoracijos,
      • unikaliose talpose esantys namų kvapai.

      Šie interjero akcentai padeda sukurti harmonijos jausmą namuose. Kambarinės gėlės suteikia gyvybingumo, o laikant jas vienoje vietoje, galima sukurti naminį botanikos sodą. Laistant ar kitaip rūpinantis gėlėmis, dingsta blogos mintys ir emocijos. Parinkus atitinkamą namų kvapą, galima sukurti raminančią ir meditacinę erdvę, leidžiančią atsipalaiduoti po ilgos darbo dienos. Jei nesinori namų kvapų, juos gali atstoti žvakės. Vakare jų skleidžiama šviesa apgaubs jaukumu, o liepsnos stebėjimas nukels į ramybės būseną.

      Pristigote įkvėpimo, originalios, organiškos interjero idėjos namams? Vienas harmoningai visus minėtuosius aspektus apjungiančių stilių – japoniškasis „Japandi”. Atkreipkite dėmesį, jog internete randamuose pavyzdžiuose akcentai kuriami ne ryškiomis spalvomis, bet įdomiomis linijomis, raštais, raižiniais. Pavyzdžiui, tokio tipo svetainę pagyvins  medinės lentynos ar išskirtiniai medžio plokštės TV staliukai, stebinantys ne tik funkcionalumu, bet ir dizaino sprendimais. 

      3. Daugiafunkcė erdvė ir sumanūs baldai

       
      Kaip jau minėjome, erdvę bandoma pritaikyti įvairiems mūsų poreikiams: darbui, pasyviam poilsiui vienumoje, socialiai aktyviam laikui. Tiesa ta, kad dažniausiai neturime tokios prabangos namuose kiekvienam poreikiui skirti atskiros patalpos, tad tenka pasitelkti kūrybiškus sprendimus. Tokiu atveju kurti mobilias, lengvai keičiamas ir atviros erdvės privalumus išsaugančias „sienas” padeda:

      • aukšti, didesnį plotą užimantys baldai;
      • tekstilės gaminiai: užuolaidos, pastatomos širmos.


      Galima sakyti, jog prie mūsų tempo ėmė „prisitaikyti” baldai. Kas leidžia rasti atsakymus, kai norai ir turimos erdvės proporcijos nedera? Raktinis žodis čia: funkcijos. Tiksliau, sumanūs interjero akcentai bei funkcionalūs baldai. Pavyzdžiui, jei jums svarbu puoselėti šeimos pietų tradiciją, bet nedideliame būste labiau logiška ieškoti kompaktiško baldo, visai nebūtina kažko atsisakyti. Atsakymas – „Smart baldai” komandos atrinkti, stilingi, patogiai transformuojami valgomojo stalai, kuriuos pritaikysite prie savo dienos plano. 

      Jeigu turite mažesnę svetainę, vienas stalas transformeris gali atlikti kelias funkcijas. Pavyzdžiui, toks baldas gali lengvai transportuotis iš kavos staliuko į valgomąjį stalą ir atvirkščiai. Todėl nesant būtinybei išskleisti, jis atrodys lyg įprastas kavos staliukas. Taip pat transformuotas į valgomąjį stalą baldas gali papildomai išsiskleisti. Tai ypač aktualu, kuomet reikia vienoje vietoje pasodinti daugiau svečių ar šeimos narių. 

      Tokios kūrybiškos idėjos tinkamiausios tiems, kurie mėgsta kintančią erdvę. Pastatoma širma lengva perkelti iš vienos vietos į kitą, o kavos staliuką, pakeitus į valgomąjį stalą, galima laikyti išskleidus tiek, kiek norisi. Tad, jei norite modernių ir funkcionalių namų, universalios idėjos namams, kaip minėtosios, puikiai pateisins jūsų lūkesčius. 

      4. Natūralaus apšvietimo valdymo menas

       
      Galima sakyti, kad šie metai užtikrino ne tik šviesios spalvų paletės dominavimą, bet, apskritai, išryškino šviesos šaltinių svarbą. Ypač daug dėmesio sulaukia namų interjero idėjos, užtikrinančios gausų natūralių spindulių patekimą ir išlaikymą. Kokiais būdais siekiama maksimaliai išnaudoti gamtos dovaną? Erdvių įrengimo ekspertai vardina šiuos:

      1. atspindį kuriantys, blizgūs baldų paviršiai, 
      2. itin lengvi, pilnai netemdantys langų audiniai, 
      3. tradicinių gipso perskyrų keitimas pastatomomis lentynomis, stiklo ir metalo konstrukcijos „sienomis”,
      4. stiklinės, plačios kambarių durys.


      Kodėl staiga tai pasidarė vienu svarbiausių patalpos įrengimo kriterijų? Vis intensyviau domimasi dedamosiomis, kurios erdvėje skatina energiją, pozityvumą, produktyvumą, įsitraukimą. Todėl tai, kad teigiamas šviesos poveikis atsirado dėmesio centre, visai nenuostabu.

      Kiti interjero akcentai tokie kaip veidrodžiai yra puikūs natūralius šviesos spindulius atspindintis daiktai. Sukurta jų kompozicija ant sienos – originalus ir praktiškas sprendimas. Krintantį saulės spindulį „pagavęs“ veidrodis, apšvies dalį kambario, taip suteikdamas daugiau šviesos. Tiek pakabinti ant sienos, tiek pastatomi veidrodžiai suteikia namams estetikos jausmą ir papildo interjerą.  

      Svarbu nepamiršti, jog sienos nudažytos šviesiomis spalvomis ir šviesūs baldai atspindi šviesą. Jei svarstote, kaip dažyti namus ar kokios spalvos baldus pirkti, pirmiausia pagalvokite, kiek norite įsileisti šviesos į savo namus. Siekiant sukurti švaros ir harmonijos jausmą, siūloma rinktis lengvesnius prislopintus tonus. 

      Kitas šviesaus interjero privalumas – teigiamas poveikis emocinei būklei. Švelnūs tonai veikia raminančiai, todėl padeda atsipalaiduoti po intensyvios ir sunkios darbo dienos. Ypač, kai už lango niūrus ir žvarbus oras, šviesios spalvos sukuria ramybės oazę ir suteikia teigiamas emocijas. 


        5. Stilinga namų biuro zona

         
        Ko gero, viena karščiausių šių metų temų – darbas iš namų. Įveikti nuotolinio darbų valdymo iššūkiai suformavo ne tik naują požiūrį, bet ir įnešė naujų vėjų į namus. Tiksliau – šių erdvių planavimą, poilsio bei darbo zonų skirstymą. Jei anksčiau darbas namuose buvo retas reiškinys, kuriam puikiai tiko virtuvės stalo paviršius, tai šiandien viskas persikėlė į visai kitą lygį. 

        Žinoma, erdviuose būstuose papildomo kampo įrengimas – ne problema, kur kas įdomiau, kokios genialios namų interjero idėjos „gelbėjo” mažų butų bei namų savininkus? Tam, kad nedidelis namų biuras atrodytų lyg iš anksto suplanuota kambario dalis, reikia aiškiai jį „įrėminti”, suteikti privatumo. Štai keli mūsų akimis vertingi ir paprastai pasitelkiami atradimai: 


        • zonų skirstymas kilimais, 
        • privatumo užtikrinimas pastatomomis lentynomis,
        • sieniniai stalai.


        Vis dar ieškote sumanaus sprendimo? Sukurkite darbo vietai atskirą „salelę” paklodami stilingą, derantį ar įdomų kontrastą kuriantį kilimą. Pasirodo, kilimai ne tik gražūs interjero akcentai! Jei turite šiek tiek vietos, neblokuodami šviesos, pastatykite knygų lentyną: pastatyta pagal stalo kraštą, ji iš vienos pusės efektingai izoliuos susikaupimo kampelį. Beje, jei namuose per ankšta bet kokiam papildomam gaminiui, verta užsukti į „Smart baldai” darbo baldų katalogą – čia rasite sieninius stalus, kuriuos be vargo išskleisite, o po to, baigus darbus, tiesiog uždarysite!

        Kaip ir suaugusiesiems, taip ir vaikams tenka vis daugiau laiko praleisti namuose, t. y. mokantis nuotoliniu būdu. Todėl svarbu nepamiršti sukurti tam palankios erdvės. Kadangi vaikai kambaryje užsiima įvairiausiomis veiklomis, patariama atskirti mokymosi erdvę. Todėl rekomenduojama įsigyti rašomuosius stalus su daug stalčių ir lentynų, kad tilptų visos reikalingos kanceliarinės priemonės.

        Norėdami išlaikyti patrauklų interjerą vaikų kambaryje, įsigykite modernių ir funkcionalių baldų. Pavyzdžiui, į aukštas lentynas vaikai galės susidėti įvairius jiems vertingus daiktus. Tokiu būdu šie nesimėtys ant žemės ir bus kur kas lengviau palaikyti tvarką. Taip pat, būtina palikti laisvos erdvės vaiko kūrybiškumui, tad rinkdami baldus atsižvelkite į savo atžalos hobius ir pomėgius.


        Kitos įdomybės, vertos jūsų dėmesio

         
        Be abejonės, aptartos idėjos – vienos reikšmingesnių ir įspūdingesnių, tačiau sąrašas tęsiasi toliau. „Smart baldai” komanda atrinko dar kelias tendencijas, kurios, prognozuojama, sužibės 2021-aisiais. Tad, įrengiant ar dekoruojant erdves, šios naujienos vertos dėmesio:

        • Formalių, nenaudojamų erdvių praktinis pritaikymas: nenaudojamo valgomojo, svečių kambario pavertimas funkcionalia veiksmo zona. Galbūt šiandien aktualiu biuru, šeimos poilsio, sporto ar vaikų žaidimų zona.
        • Ryškūs akcentai: nors šių metų paletė yra neutrali, tai nereiškia, kad nebelieka akcentų. Priešingai, dizaineriai skatina neutralų foną paryškinti netikėtais, unikaliais sprendimais, kontrastingais deriniais.
        • Atnaujinti vintažiniai „perliukai”: itin madinga šįmet atnaujinti senus vintažinius daiktus ir juos panaudoti, kuriant nematytas, ekscentriškas dekoracijas.
        • Eklektiškas įvaizdis: vis populiarėja Niujorko dvasia alsuojantis eklektiškas įvaizdis, kur dera abstraktūs meno kūriniai, klasikiniai baldai ir industrinės patalpos.
        • Atvirumo idėja: populiari išliks ne tik atvirų erdvių idėja, bet ir atviras daiktų išdėstymas, permatomi daiktų sandėliavimo objektai. 
        • Sumanūs daiktai: funkcionalumo aukštinimas kelia dar didesnę kartelę sumanaus dizaino sprendimams. Tikimasi šiais metais pamatyti daugiau stilingų praktiško objektų sandėliavimo, baldo transformavimo idėjų.


        Žinoma, sąrašą būtų galima pildyti dar bent viena dešimtimi punktų, juk kasdien rinkoje pasirodo kažkas įdomaus, nematyto. O galbūt būtent tai ir įkvepia nuolat tęsti savas paieškas, jaudinančią namų kūrimo kelionę – žingsnis po žingsnio?

        Galiausiai, geriausios namų interjero idėjos yra tos, kurios papildo ne tik bendrą stilistiką, bet ir mus pačius. Ne be reikalo vis garsiau kalbama apie emocinę būseną, pomėgius, bendravimą, patogumą – namai gali būti ne tik jauki, bet ir dinamiška, nuolat prie mūsų prisitaikanti ir kartu su asmenybe auganti erdvė. 

        Kad jau prakalbome apie pokyčius – pasižvalgykite po naujausius „Smart baldai” atradimus, atspindinčius šių dienų naują požiūrį į kasdienybę!