+370 634 85000
0

Minimalistinis interjeras: viskas, ką verta žinoti

idejos-namams-elegant-lego-1-5

Atsiranda vis daugiau žmonių, propaguojančių minimalistinį gyvenimo būdą. Minimalizmas – tai sąmoningas gyvenimo būdas, atsikratant nereikalingų daiktų pertekliaus. Daiktai, įsigyti siekiant turėti tik daugiau, ir kurie neatlieka jokios funkcijos, dažniausiai susiję su nuolatinio nerimo būsena. Todėl minimalistinis stilius taip pat yra dažnas reiškinys, kurio devizas – „mažiau yra daugiau“. Tad jei žavitės juo ir savo namus norite kurti būtent pagal tokius principus arba tiesiog svajojate iš arčiau susipažinti su minimalistinio stiliaus subtilybėmis – šis įrašas kaip tik jums.


Koks yra minimalistinis interjeras?

Minimalistinio stiliaus erdvė yra paprasta ir neperkrauta daiktais, joje akcentuojami patrauklūs architektūriniai elementai. Kambario pagrindas dažniausiai būna vienspalvis, o ryškesni tonai naudojami akcentams. Toks interjeras neatsiejamas nuo funkcionalumo. Jame daug atviros erdvės ir šviesos. Baldai pasižymi nesudėtingomis formomis, aukšta kokybe, yra tvirti ir patogūs. Visos šios detalės padeda sukurti ypač jaukų, atpalaiduojantį ir estetišką įvaizdį.


Kaip jis atsidaro?


1917–1931 metais Nyderlanduose vyravęs meninis judėjimas „Stilius“ siejamas su naujais akcentais – abstrakcija, universalumu, pabrėžta spalvos ir formos idėja. Tuo metu pradėjo ryškėti paprastos, tiesios tekstūros, interjero, dekoro elementų linijos, stačiakampė geometrija, juodos ir baltos spalvos naudojimas. Ludwig Van Rohe vienas pirmųjų garsių architektų, kuris savo darbuose pradėjo naudoti minimalizmo principus: tiesias ir švarias linijas, paprastą struktūrą ir atvirą erdvių kūrimą. 

Didelę įtaką visų šių idėjų atsiradimui turėjo tvirtų medžiagų, tokių kaip betonas, plienas ir stiklas, prieinamumas. Minimalistinis stilius šiandien plačiai taikomas tiek visuomenės paskirties, tiek gyvenamosiose patalpose. Jo devizas gali būti puikiai pritaikomas bet kokio dydžio erdvėje. 


Pagrindiniai minimalistinio stiliaus bruožai


Tinkamai naudojamas minimalistinis dekoras padeda sukurti namų aplinką, kuri išlieka stilinga ilgą laiką. Joje vyrauja rafinuotumas ir subtilumas – visi ten esantys baldai atlieka savo paskirtį ir leidžia mėgautis patogia kasdienybe. Minimalistinio interjero dizaino elementus lengva derinti su kitomis namuose esančiomis detalėmis. Tai palengvina kambarių dekoravimą ir padeda išvengti stiliaus klaidų. Tam, kad suprasti minimalistinio stiliaus principus būtų lengviau, plačiau aptarsime kiekvieną iš jų.


1. Vyraujančios spalvos ir tekstūros


Nepriklausomai nuo to, dekoruojamas miegamasis, svetainė ar kitas kambarys, jame dažniausiai vyrauja trys vienas nuo kito pernelyg daug nenutolę atspalviai. Vieninga spalvų paletė leidžia sukurti modernią aplinką, kurioje netrūksta harmonijos. Puikus pasirinkimas šiuo atveju galėtų būti neutralūs tonai: balti, kreminiai, pilki ir juodi.

Skirtingų tekstūrų audiniai minimalistiniam interjerui suteikia viliojančio jaukumo, lengvumo ir originalumo. Tačiau juos derinat svarbu nepamiršti pagrindinės spalvų paletės – būtent taip sukuriama skoninga aplinka. Maksimaliam efektui pasiekti rekomenduojama nebijoti maišyti kontrastingų tekstūrų, tokių kaip kailis, oda, natūraliu pluoštu papildyti audiniai.


Minimalistinis interjeras tekstūros


2. Linijos, centriniai akcentai ir funkcionalumas

Minimalizmas leidžia sutelkti dėmesį ne tik į kambario erdvę, bet ir aplink esančius žmones ar kitus dalykus. Kiekvienas tokio interjero komponentas turėtų būti funkcionalus ir suteikti jam pridėtinės vertės. Ne ką mažiau svarbus ir dekoras. Vertėtų atsižvelgti, kad jį sudarančios detalės kuo labiau derėtų ne tik prie bendro įvaizdžio, bet ir tarpusavyje – tiek savo linijomis, tiek spalvomis, tiek medžiagomis.

Tam, kad minimalistinis stilius interjere atsiskleistų pačiomis geriausiomis savybėmis, prieš perkant naujus baldus ar aksesuarus, rekomenduojama atsakyti sau į keletą pagrindinių klausimų:

  • Kokioje erdvėje šie baldai ir aksesuarai bus naudojami?
  • Kokią tiksliai funkciją jie atliks?
  • Kaip pasirinkti baldai ir aksesuarai dera tarpusavyje, kas juo vienija?

Atsakius į šiuos klausimus, minimalistinio interjero kūrimas gali tapti žymiai paprastesnis.

 

3. Minimalistinė architektūra

Nors minimalistine architektūra ir siekiama paprastumo, jos išraiškos gali būti pakankamai sudėtingos. Tokia architektūra apima tik pačių reikalingiausių dizaino elementų naudojimą, vengiama ornamentų ar kitokių dekoracijų. Šiuo atveju ne ką mažiau svarbi kambario ergonomika ir funkcionalumas. Todėl, jei erdvėje yra tam tikrų konstrukcijų, pavyzdžiui, ventiliacijos ar kitokių vamzdžių, patariama juos paslėpti. Tam gali būti panaudoti įvairūs baldai. Jie ne tik suteikia estetikos, bet ir leidžia maksimaliai išnaudoti turimą erdvę. Taigi minimalistinis interjeras tampa vizualiai patrauklesnis ir komfortiškesnis.

 

4. Šviesa, formos ir medžiagos

Minimalistinio stiliaus erdvėje konstrukcijos elementai supaprastinami iki esminių jų komponentų. Efektui išgauti nenaudojamos jokios papildomos detalės. Minimalistinis dizainas klesti dėl nepriekaištingos išvaizdos formų ir joms kurti naudojamų medžiagų. Tai galima atskleisti pačiais įvairiausiais būdais, tačiau bene lengviausias iš jų – baldai.

Šio stiliaus interjere puikiai dera tiesiomis linijomis ir taisyklingomis formomis pasižymintys minkšti kampai. Aukštos kokybės sėdimieji baldai pagaminti iš tvirtų ir ilgaamžių medžiagų, tokių kaip:

  • buko mediena,
  • didelio tankio poliuretanas,
  • trinčiai ir nešvarumams atsparūs apmušalai.

Taigi šie baldai padeda sukurti laikui nepavaldų svetainės ar kito kambario įvaizdį. Ieškote minkšto kampo savo namams? Subtilaus dizaino gaminys „Titan“ gali tobulai papildyti minimalistinį interjerą tiek savo forma, tiek spalva, tiek medžiagomis.

Minimalistinis interjeras yra aiškus ir paprastas, tačiau nenuobodus. Sienos ir grindys jame dažniausiai būna lygios – tai leidžia subtiliai ir skoningai sujungti erdvėje esančius komponentus. Kuriant tokį įvaizdį, labai svarbios ne tik anksčiau aptartos formos ir medžiagos. Norint, kad minimalistinis stilius interjere atrodytų kuo patraukliau, o namų aplinka būtų maksimaliai patogi, ypač svarbu akcentuoti šviesą.

Siekiant tai įgyvendinti, patariama naudoti šviesias spalvas. Jos tinka tiek kambario pagrindui (sienoms, grindims, luboms), tiek jame esantiems baldams ir aksesuarams. Taip pat rekomenduojama įsileisti kuo daugiau natūralios dienos šviesos iš lauko. Dėl šios priežasties langų reikėtų neuždengti tamsiomis užuolaidomis ar kitomis uždangomis.

 

Pagrindiniai minimalistinės erdvės privalumai

Neapkrautos ir švarios erdvės idėja – tai, kas skatina minimalistinio dizaino populiarumą ir norą pritaikyti jo idėjas savo namuose. Nereikalingais daiktais perpildyta erdvė dažniausiai praranda estetiką ir funkcionalumą. Taip sukuriamas chaosas ne tik kambariuose, bet ir galvoje.

Vis daugiau žmonių suvokia, kad komfortiškam gyvenimui nereikia daug daiktų. Taigi minimalistinis interjeras tampa tiesiog tobulu pasirinkimu. Jame naudojami elementai, nesvarbu, tai būtų baldai ar kažkas kito, pasižymi praktiškumu ir universalumu. Dėl šios priežasties juos lengva derinti tiek prie bendro įvaizdžio, tiek tarpusavyje.

Jeigu ieškote tokiomis savybėmis pasižyminčio minkšto kampo, jūsų dėmesio vertas „Magrės baldų“ gaminys „Perla“. Jis turi dažnam naudojimui skirtą miegamąjį mechanizmą ir dvi patalynės dėžes. Be to, pagal poreikius galima pasirinkti norimą kampo pusę, apmušalo tipą ir skirtingų spalvų atskiras baldo dalis.

 

Ar minimalistinis stilius interjere gali būti skirtingas?

Tikrai taip, minimalistinis interjeras gali būti pakankamai įvairus. Nors įprastai tokio stiliaus erdvė siejama su modernia išvaizda, joje kartais naudojami ir klasikinio dizaino elementai. Tačiau tokiu atveju svarbu išlaikyti švaros ir tvarkos pojūtį. Tai reiškia, kad interjeras neturėtų būti perpildytas baldais, aksesuarais, spalvomis ar tekstūromis.

Keletas tarpusavyje derančių tonų padeda sukurti skoningai atrodančią namų erdvę. Praktiški subtilaus dizaino aksesuarai subtiliai papuošia kambarį, tačiau jo neapsunkina. Todėl jūs galite mėgautis komfortišku gyvenimu patraukliai atrodančiuose namuose.


Baldai minimalistinio stiliaus interjere


Baldai minimalistinio stiliaus interjere

Nei vieni namai neįsivaizduojami be baldų. Jie padeda funkcionaliai išnaudoti erdvę ir kartu užpildo interjerą. Minimalistiniame dizaine dominuoja paprasti, žemi, aiškiomis linijomis pasižymintys baldai. Čia ryškių spalvų ar margų raštų gaminiams vietos nėra. Todėl minimalistinio stiliaus interjeras pasižymi paprastais, tačiau kokybiškai baldais. Pakalbėkime daugiau apie tai, kokie jie vyro skirtinguose namų kambariuose.


1. Svetainė


Kadangi minimalistinis interjeras pasižymi didele ir atvira erdve, tai leidžia rinktis baldus iš platesnio asortimento. Todėl paprasti, švariomis linijomis pasižymintys minkšti kampai šiai erdvei puikiai tinka. Jie užtikrina funkcionalumą, kartu sukurdami svetainės akcentą. Jei nenorite vienos masyvios sėdėjimo vietos, tam tinkamiausios yra sofos ir foteliai. Tinkamai parinkti baldai harmoningai įsilies į minimalistinį dizainą. Tad rinkitės nesudėtingų formų ir subtilių dekoro gaminius.


2. Miegamasis


Minimalistinis stilius interjere reiškia ribotą daiktų skaičių, todėl miegamojo lovos tampa centriniu šio kambario akcentu. Dėl šios priežasties rekomenduojama rinktis žemą lovą su žemomis kojelėmis. Detales kuria ne tik pats baldas, bet ir patalynė ar užklotai. Pavyzdžiui, jei kambarys yra baltos spalvos, patalynę galima rinktis kitokią, pavyzdžiui, pilkšvą, rusvą, smėlinę ar persikinę. Šalia lovos galite pastatyti šlifuoto betono ar marmuro apdaila pasižyminčius naktinius staliukus, o spintą rekomenduojama integruoti ir sulieti su kambario sienomis. 


3. Vonios kambarys


Standartiškai vonios kambarys yra ganėtinai maža patalpa, į kurią reikia sutalpinti pakankamai daug: klozetas, praustuvas, dušas ar vonia ir skalbimo mašina. Todėl norint, kad minimalistinis interjeras atsispindėtų vonios kambaryje, būtina iš anksto atsižvelgti į šios patalpos plano funkcionalumą. Visi baldai ir prietaisai turi būti lengvai prieinami.

Rekomenduojama apgalvoti, kur bus laikoma parfumerija, rankšluosčiai ir namų apyvokos reikmenys. Patariama susikoncentruoti ties vienu, akcentą kuriančiu, baldu. Pavyzdžiui, norėdami atkreipti dėmesį į praustuvą, daiktų laikymo sistemas integruokite į vieną visumą taip, kad jų beveik nesimatytų.

Kuriant minimalistinį interjerą paprastai naudojamos itin kokybiškos medžiagos, tokios kaip stiklas, mediena, metalas ir akmuo. Kiekvienas pasirinktas elementas turi būti savaime stulbinantis – ne paveikslas ar lentynos ant sienos kuria įspūdį, bet pati tobula, apgalvota siena ar baldas, turintis savo paskirtį.


Minimalistinio dizaino iššūkiai

Kaip išpildyti minimalistinį interjerą, kad jis būtų jaukus ir šiltas? – tai bene didžiausias iššūkis kuriant tokios stiliaus erdvę. Net ir naudojant monochromatinę spalvų paletę, taprusavyje gali būti derinami skirtingi atspalviai ir tekstūros. Taip interjeras tampa dinamiškesnis, vizualiai patrauklesnis ir jaukesnis.

Tam galima pasitelkti įvairius sėdimuosius baldus:

  • minkštus kampus,
  • sofas,
  • fotelius,
  • pufus.

Juose gali būti derinami skirtingų tipų (natūrali oda arba austinis gobelenas), atspalvių ir raštų apmušalai. Tai vienas iš daugelio „Magrės baldų“ privalumų, kuriuo galite pasinaudoti ir jūs. Užsisakykite sau patinkančius gaminius internetu paprastai, greitai ir saugiai.

Kontrastingoms tekstūroms atskleisti tinka ir korpusiniai baldai, tokie kaip kavos staliukai, lentynos, komodos ar kiti. Jų gamybai gali būti naudojama ne tik mediena, bet ir metalas, stiklas. Skirtingomis tekstūromis pasižyminčios medžiagos leidžia mėgautis kur kas įdomesniu kambario įvaizdžiu.

Jeigu norisi, kad minimalistinis interjeras būtų dar šiltesnis ir jaukesnis, jį galima papildyti tekstilės gaminiais. Minkštos dekoratyvinės pagalvėlės ir pledai suteikia papildomo komforto tiek leidžiant laisvalaikį, tiek ilsintis. Platus „Magrės baldų“ asortimentas leidžia rinktis iš daugybės skirtingo stiliaus aksesuarų.

Šiltu pledu ypač malonu užsikloti atvėsus orams. Nedidelės pagalvėlės labai tinka minkšto kampo, sofos ar fotelio dekoravimui. Tiesa, tam, kad minimalistinis stilius interjere atitiktų jam būdingus bruožus, verta prisiminti anksčiau minėtus aspektus. Tiek naudojami baldai, tiek aksesuarai turėtų pasižymėti taisyklingomis linijomis, nesudėtingomis formomis ir vieninga spalvų palete. Priešingu atveju kambaryje gali įsivyrauti netvarka ir chaosas, kurie tikrai nereikalingi minimalistinio dizaino erdvėje.

Norite, kad jūsų namuose tvyrotų atpalaiduojanti atmosfera? Vertinate estetiką, komfortą ir funkcionalumą? Tuomet minimalistinio dizaino idėjos vertos jūsų dėmesio. Atskleiskite jas pasitelkdami patrauklius ir ilgaamžius „Magrės baldų“ gaminius. Jeigu ieškote kažko konkretaus arba norite pasikonsultuoti, drąsiai kreipkitės. Esame pasiruošę suteikti visą reikalingą informaciją. Kurkite nepriekaištingai atrodantį namų įvaizdį – mėgaukitės išskirtine estetika ir patogumu.

Už nuotrauką (pirmąją) dėkojame „Dovilės interjeras“, fotografui Benui Šileikai.