+370 634 85000
0

„Boho“ stilius interjere: viskas apie jį

dvigulė-lova

Jeigu negalite pakęsti nuobodumo ir asketizmo nei savo gyvenime, nei Jus supančioje aplinkoje, gyvenate laisvai, drąsiai ir ryškiai, mėgstate keliauti, „gaudyti“ bei pasakoti istorijas, „boho“ stiliaus interjeras – vertas Jūsų dėmesio. Nors jis nėra suvaržytas taisyklėmis, tačiau su pagrindiniais principais ir šio nuostabiai beprotiško stiliaus interjero idėjomis susipažinti tikrai verta. 



Stiliaus ištakos ir pagrindiniai principai

Šešiasdešimtieji ir septyniasdešimtieji – laikotarpis, siejamas su didžiuoju „boho“ stiliaus atgimimu. Jo pavadinimas kilęs nuo prancūziško žodžio „boheme“, o tai natūraliai sufleruoja, kad šis interjero stilius bohemiškas, laisvas ir autentiškas, pasižymintis drąsiais, iš pirmo žvilgsnio labai eklektiškais, tačiau iš tiesų – dažniausiai subtiliais, apgalvotais ir pagrįstais sprendimais. 

Kurį laiką „boho“ stiliaus populiarumas buvo kiek išblėsęs, tačiau šiandien galima džiaugtis įspūdingu jo sugrįžimu. Nuo sentimentalių ir išgyventomis istorijomis, brangiais prisiminimais pažymėtų, etninių arba rankomis pagamintų daiktų iki modernių, brangių ir neįprastų akiai, kelionėse aptiktų rytietiškų detalių ir lobių – visu tuo pasižymi „boho“ stilius interjere.  

Laisvės jausmo suteikiančios detalės

Ar gali būti kas nors nuostabesnio nei griūti į lovą po ilgos dienos? Mes manome, kad ne. Miegamasis – daugiau nei vieta, skirta miegui. Tai – tarsi asmeninė šventovė, kurioje galima atsitraukti nuo kasdienių problemų, pailsėti ir įgauti naujos energijos. Svajojate būtent apie tokią miegamojo erdvę?

Atpalaiduojančią miegamojo aplinką padeda sukurti prislopinti tonai. Šia taisykle patariama naudotis tiek renkantis sienų spalvą, tiek pagrindinį kambario akcentą – lovą. Jaukios dvigulės lovos su daugybe dekoratyvinių pagalvėlių ir prie jų kojūgalio stovintis ryškus pufas – tik viena idėja, kaip „boho“ stiliaus principus panaudoti savo namuose. 

Neutralus pagrindas leidžia eksperimentuoti su žaismingesnėmis, ryškesnėmis detalėmis. Raštuotos dekoratyvinės pagalvėlės ar išskirtinės tekstūros pledas suteikia laisvės pojūtį ir suteikia patalpai gyvybingumo. Maksimaliam efektui rekomenduojama panaudoti ir daugiau aptakių formų baldų, pavyzdžiui, apvalų pufą.

Pufai – vieni populiariausių šiuolaikinių interjero akcentų, praktiški ir patogūs baldai. Jie gali būti įvairių formų: trikampiai, stačiakampiai, kūgio arba minėtieji – apvalūs. Pufus galima laisvai ir lengvai perkelti, vietos jiems galima rasti miegamajame, svetainėje, taip pat vaikų kambaryje. 

Priklausomai, ko labiau siekiame – ryškios ar praktiškos kambario detalės, šie baldai gali būti vienspalviai arba raštuoti. Jūsų pasirinkimą gali nulemti interjere jau vyraujantys tonai ir detalės – pavyzdžiui, jei miegamajame dominuoja natūralių medžiagų baldai ir žemės atspalviai, verta rinktis tokio paties stiliaus pufą. Prie lovos galo pastatytas elegantiškas suoliukas įneša svaiginančios laisvės ir prabangos pojūčio. Svetainėje, kurioje netrūksta ryškesnių spalvų (smaragdinė, geltona, auksinė ir pan.), puikiai tinka prabangesni pufai.

 

Sluoksniavimas – vienas iš pagrindinių principų

„Boho“ stiliaus interjeras neatsiejamas nuo skirtingų audinių sluoksniavimo. Tai gali būti tiek ant dvigulės lovos išdėliotos pagalvėlės, tiek ant fotelio užtiestas kailis ar kutais dekoruotas pledas, užmestas ant minkštojo kampo arba sofos. Žemę siekianti patalynė – akcentas, padedantis sukurti svajingą, menišką ir standartų nesukaustytą miegamojo erdvę. 

Nors „boho“ stiliaus dekorui ir spalvų koloritui nėra apibrėžtų normų ar taisyklių, dominuojančios spalvos yra žemiškos, šiltos. Verta atkreipti dėmesį į tamsiai rudus, žalius ir pilkus atspalvius. Juos galima derinti su sodria violetine, ugnies oranžine ar elektrine mėlyna. Verta nebijoti iššūkių ar kitoniškumo – spalvų derinimas ir sluoksniavimas paverčia šį įvaizdį unikaliu. „Boho“ stilius interjere gimsta iš visų įmanoma spalvų, tekstūrų ir raštų derinių – tereikia leisti sau ieškoti ir kurti. 

 

Žvilgsnį traukiantys akcentai

Minkšti kampai bet kuriame interjere padeda atskleisti namų jaukumą ir žavesį. Šie baldai leidžia pasimėgauti laiku su šeima, tačiau „boho“ stiliaus interjere jie dar labiau pageidaujami. Tinkamai parinkti minkšti kampai „įprasmina“ komfortą – juk „boho“ stilius visų pirma apibūdinamas kaip kaip patogus ir ištaigingas. 

Jei minkštą kampą renkatės didesnei erdvei, kurioje nereikia taupyti kiekvieno centimetro, galima įsigyti ryškų U formos baldą. Toks variantas labai pravers, jeigu dažnai sulaukiate būrio svečių – minkštas kampas labai jaukiai apgaubia erdvę aplink stalą. 

Stilinga ir ryški sofa lova gali tapti viso interjero išskirtine, Jūsų vertybinius orientyrus pabrėžiančia detale. Pavyzdžiui,  sofa su natūraliais, ypatingos formos ąžuoliniais porankiais idealiai tinka vertinantiems rankų darbą, natūralumą, tradicijas ir ilgaamžiškumą. „Boho“ stiliaus interjere pirmenybė visada teikiama ekologiškoms ir natūralios apdailos medžiagoms. 

Daugybė šiuolaikinių sofos ir minkštų kampų pagaminti taip, kad audinį būtų itin lengva keisti. Todėl po kurio laiko atnaujinus sėdimąją ar atlošinę dalį, galima kurti jau visiškai naują kambario įvaizdį. Daug aksesuarų ir skirtingų medžiagų derinių, tokių kaip oda, metaliniai porankiai ir kojytės, metalinės sagtys, žalvario spalvos užtrauktukai baldams suteikia „boho“ stiliui būdingo žavumo, individualumo ir ekstravagancijos.

Tokiame interjere labai vertinamos ryškios ir originalios detalės. Jis išsiskiria kūrybiškais ir drąsiais eklektiškai sprendimais – derinant atskirus elementus, jie gali būti nors ir dešimties kitų stilių „atstovai“. „Boho“ stilius interjere – tai savotiškas istorijų pasakojimas per detales ir aksesuarus, autentiškos energijos, auros kūrimas.

Mūsų asortimente galima rasti originalių aksesuarų, kurie padės atrasti šį stilių kaip visiškai laisvą nuo rėmų ir stereotipų. Išties didelis baldų ir namų dekoro aksesuarų pasirinkimas Jus netgi gali paskatinti gyventi drąsesnį, ryškesnį gyvenimą. 

Norėdami nepersistengti ar per daug ir nereikalingai apkrauti kambario erdvių, galite taikyti vieną iš paprasčiausių „boho“ interjero stiliaus kūrimo būdų: naudoti absoliučiai bet kokio stiliaus baldus ar dekoracijas, tačiau rinktis juos ne pagal formą ar medžiagą, o pagal vieną ar kelias spalvų gamas. 

Pavyzdžiui, kambario centre pakabintas išskirtinio dizaino veidrodis, apsuptas auksinio rėmo ir filigraniškų statramsčių, suteikia erdvei blizgumo, prabangos ir aliuziją į saulės spindulius. Taip pat jis puikiai dera su kitomis auksinėmis kambario baldų ar dekoracijų detalėmis. Kilimas – gali tapti Jūsų „boho“ stiliaus interjero pažiba (rytietiškų motyvų, dažniausiai apvalus). Šis aksesuaras akimirksniu transformuoja erdvę, sušvelnina kambario įvaizdį ir netgi sugeria triukšmą. 

Nepamirškite, kad kuriant „boho“ interjerą nereikia bijoti derinti priešybių (pavyzdžiui, šiuolaikinio meno kūrinio su sendaikčių turguje rastu antikvariniu daiktu). Taip pat derėtų neapleisti augalų, kurie gali būti nedideli dekoratyviniai arba keroti dideliuose vazonuose. Jie suteikia namų erdvei gyvumo, natūralumo ir padeda atsipalaiduoti. Vos vienas gyvas augalas svetainėje gali ją paversti kur kas patrauklesne ir padėti sukurti poilsiui palankesnę erdvę.

Įgyvendinkite slapčiausius savo norus ir džiaukitės užburiančia „boho“ stiliaus namų erdve ir energija. Tam, kad ją sukurti būtų paprasčiau, peržvelkite „Magrės baldų“ katalogus. Čia gausu įvairaus stiliaus ir dekoro priemonių – pasiūlą sudaro ne tik dvigulės lovos, minkšti kampai, pufai, foteliai, bet ir čiužiniai, patalynės, pagalvėlės, veidrodžiai, namų kvapai, laikrodžiai ir kiti aksesuarai.  Tikrai rasite, kuo papildyti savo namų „boho” stiliaus interjerą: gal pridėti vieną kitą detalę ar sukurti nuo pradžių? 

Įgyvendinkite slapčiausius savo norus ir džiaukitės užburiančia „boho“ stiliaus miegamojo erdve. Tam, kad ją sukurti būtų paprasčiau, peržvelkite „Magrės baldų“ katalogus. Čia gausu įvairaus stiliaus priemonių – pasiūlą sudaro ne tik dvigulės lovos, naktiniai staliukai, pufai, foteliai, bet ir aksesuarai.