+370 634 85000
0

Kaip tinkamai prižiūrėti medinius baldus?

twofold-creative-LMoMZzPktho-unsplash-compressor

Mediniai baldai – tai, ką galima rasti tikriausiai kiekvienuose namuose. Tam, kad iš šios žaliavos pagaminti staliukai ar spintelės neprarastų savo spindesio ir ilgai džiugintų puikia būkle, rekomenduojama tinkamai juos prižiūrėti.

Mediniai baldai – tai, ką galima rasti tikriausiai kiekvienuose namuose. Visgi, kartais jų priežiūrai skiriama per mažai dėmesio. Įvairių rūšių medieną gali pažeisti temperatūros pokyčiai, tiesioginiai saulės spinduliai, drėgmė. Tam, kad iš šios žaliavos pagaminti staliukai ar spintelės neprarastų savo spindesio ir ilgai džiugintų puikia būkle, rekomenduojama tinkamai juos prižiūrėti.

 

Nenaudokite per stiprių valiklių

Kaina dar ne visada garantuoja gerą kokybę, tačiau daugeliu atvejų pigūs cheminiai valikliai gali tik dar labiau pabloginti padėtį. Visada verta įsitikinti, ar naudojama priemonė nėra per stipri, neturi amoniako ir nepažeis baldų paviršiaus. Vienas iš paprasčiausių pasirinkimų – vandeniu sudrėkinta šluostė. Tam, kad po jos neliktų žymių, rekomenduojama gerai nusausinti paviršių.

 

Laikykite baldus toliau nuo tiesioginių saulės spindulių

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad tiesioginiai saulės spinduliai dažniausiai turi neigiamą poveikį įvairiems paviršiams, ir mediniai baldai – ne išimtis. Žalinga UV spinduliuotė gali labai greitai išblukinti spalvą, o aukšta temperatūra lemti ir kitokias paviršiaus deformacijas. Dėl to rekomenduojama baldus statyti vietose, kurias pasiektų kuo mažiau tiesioginės saulės šviesos.

 

Pasirūpinkite tinkama temperatūra ir drėgme

Kokybiški mediniai staliukai, spintelės ir t. t. dažniausiai būna padengti danga, apsaugančia juos nuo tam tikrų išorinių veiksnių. Visgi, reikėtų būti atsargiems ir nedėti itin karštų ar šaltų talpų, kurios gali pakeisti baldo spalvą. Saugokite, kad susidariusi drėgmė neprasiskverbtų į gilesnius paviršiaus sluoksnius.

Temperatūros ir drėgmės rodikliai yra nepaprastai svarbūs norint išlaikyti gerą medinių baldų būklę. Jiems pasikeitus tokios medžiagos staliukų ar spintelės išvaizda bei savybės gali pasikeisti negrįžtamai: dėl sugeriamos drėgmės mediena plečiasi ir laikui bėgant atsiranda įtrūkimų.

 

Užkirskite kelią ilgalaikiams pažeidimams

Tam, kad baldai išliktų nepakitę ilgą laiką (tiek išoriškai, tiek funkcionalumo atžvilgiu), svarbu pasirūpinti ne tik matomomis jų dalimis. Rekomenduojama reguliariai patikrinti medinių spintelių stalčius ir įsitikinti, ar jie tvirtai laikosi: jei pajutote klibėjimą, reikėtų priveržti atsilaisvinusias veržles. Taip pat verta peržiūrėti ir staliukų ar kitų baldų kojas. Net ir nedideli defektai vėliau gali sukelti rimtesnius baldų pažeidimus.

 

Tinkamai pasirūpinti mediniais baldais gali būti ne taip ir sunku – svarbiausia tai daryti reguliariai ir nepersistengti. Rekomenduojama naudoti tinkamas valymo priemones, laikyti staliukus ar spinteles vietose, kuriose jų nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai ir palaikyti reikiamą kambario temperatūrą ir drėgmę. Jei nusprendėte, kad jau pats metas atnaujinti senuosius baldus, iš „Magrės baldų“ katalogų galite išsirinkti labiausiai sau patinkančius.