+370 634 85000
0

Skandinaviškas interjeras: koks jis?

skandinaviskas interjeras

Tikriausiai daugelis kuriančių ar atnaujinančių savo namus yra apsvarstę skandinavišką dizainą. Jis atsirado dar XX a. pirmojoje pusėje, o vėliau išpopuliarėjo visame pasaulyje. Tai paprastumu, funkcionalumu ir universalumu pasižymintis dizainas, vertinamas iki šių dienų.

Kokios skandinaviško dizaino ištakos?

Kaip jau išduoda pats pavadinimas, šis dizainas atsirado Skandinavijoje. Šią sritį, kitaip dar vadinamą šiauriniu regionu, sudaro Suomija, Danija, Islandija, Norvegija ir Švedija. Skandinaviškas stilius interjere grindžiamas principais, kurie vyrauja minėtų šalių gyventojų namuose. Nemažai įtakos šio dizaino formavimuisi turėjo ir šiaurinio regiono klimatas.

Skandinavijos šalims būdinga vidutinė arba žema temperatūra, kas gerai atsispindi ir namuose. Dekoruojant jų interjerą stengiamasi sukurti šilumos, atsipalaidavimo ir komforto jausmą.

Kas iš tikrųjų yra skandinaviškas dizainas?

Šis dizainas susideda iš kelių labai unikalių ir svarbių elementų. Tinkamai juos sujungus, gaunamas puikus rezultatas – vizualiai atpalaiduojanti ir funkcionali gyvenamoji erdvė.

Pagrindiniai aspektai, į kuriuos reikia atsižvelgi kuriant skandinavišką interjerą, yra:

• spalvos,
• medžiagos
• linijos,
• šviesa.

Trumpai tariant šio dizaino esmė yra subalansuoti funkcionalumas, minimalizmą ir komfortą. Būtent taip sukuriamas idealus skandinaviškas interjeras.

Neutralių spalvų paletė

Skandinaviškas interjeras

Vienas iš pirmųjų žingsnių, kuriant tokio stiliaus dizainą, yra tinkamos spalvų paletės parinkimas. Ji padeda atskleisti ir sujungti kitus kambario elementus. Siekiant sukurti švaros jausmą, naudojami lengvesni prislopinti tonai.

Įvertinus tai, jog žiemos šiame regione būna labai ilgos, šviesesnės spalvos padeda praskaidrinti namų atmosferą. Neutralūs ir šviesūs atspalviai padeda suvienyti atskiras erdves ir jose esančius elementus. Dėl šios priežasties interjeras atrodo labai harmoningai.

Kitas tokios spalvų paletės privalumas – teigiamas poveikis emocinei būklei. Švelnūs tonai veikia raminančiai, todėl padeda atsipalaiduoti. Todėl skandinaviškas stilius interjere tobulai tinka svajojantiems apie asmeninę ramybės oazę, kurioje galėtų atitrūkti nuo dienos rūpesčių, darbų ir skubėjimo.

Dažniausiai jame naudojamos tokios spalvos:

  • Balta – tai bene geriausias pasirinkimas bet kokio stiliaus pagrindui. Ji suteikia erdvei šviesos, švaros, lengvumo ir jaukumo. Skandinaviškame interjere ši spalva įprastai derinama su natūraliomis medinėmis ir juodomis metalinėmis detalėmis.
  • Įvairūs pilki atspalviai – jie yra neatsiejama skandinaviško dizaino dalis. Tokių tonų paletė labai plati: nuo pačių šviesiausių iki beveik juodų. Pakankamai dažnai skirtingi pilki atspalviai derinami tarpusavyje, pavyzdžiui, prie švelniai pilkos kambario sienų derinama anglies tamsumo sofa. Priklausomai nuo kuriamos atmosferos, galima pasitelkti daugiau šiltų arba šaltų atspalvių.
  • Blyški mėlyna. Tai dar viena spalva, kuria dažnai papildomas skandinaviškas interjeras. Siekiant sukurti minimalų kontrastą, ji derinama su balta arba pilka. Ryškesniems kontrastams išgauti blyškią mėlyną galima naudoti kartu su juoda. Šviesus interjero pagrindas tik dar labiau atskleidžia tokio derino estetiką.
  • Purvina rožinė. Ši neutrali, tačiau pakankamai žaisminga spalva tinka tiek sienoms, tiek baldams, tiek aksesuarams. Ji itin patraukliai dera su pilkais tonais, taip pat yra pakankamai dažnai naudojama su juodais arba natūralios medienos elementais.
  • Miško žalia. Šis sodrus žalios spalvos atspalvis suteikia namams laikui nepavaldaus žavesio. Samaniniams tonams atskleisti tobulai tinka minkšti baldai, tokie kaip sofos, foteliai ar pufai. Gamtos įkvėptam grožiui dar labiau pabrėžti patariama rinktis natūraliu audiniu papildytą gobeleną. Jo tekstūra suteikia ne tik vizualinį, bet ir jutiminį efektą.
  • Sendinta oranžinė. Dar viena spalva, kuri itin gerai atspindi skandinavišką interjerą, yra sendinta oranžinė. Ji pasižymi ypatinga šiluma, todėl suteikia jaukumo. Tai pakankamai ryškus tonas, todėl dažniausiai jis naudojamas akcentams, pavyzdžiui, dekoratyvinėms pagalvėlėms, pledams ir panašiai. Tačiau jei kambaryje vyrauja neutralios spalvos, pavyzdžiui, balta, pilka, smėlinės, sendinta oranžinė puikiai tinka ir minkštiems baldams.

Šviesūs neutralūs atspalviai beveik niekada neišeina iš mados. Todėl tinkamai juos priderinus galima džiaugtis ilgaamžiu interjeru.

Medinės ir metalinės detalės

Skandinaviškas interjeras

Mediena – tai dar vienas svarbus skandinaviško dizaino elementas. Subtiliu natūralumu žavinčio stiliaus interjere pakankamai dažnai galima pamatyti medines sijas, grindis ir kitus apdailos elementus. Jie suteikia namams natūralumo pojūtį ir teigiamai veikia emocijas. Tačiau norint sukurti tikrą šiaurinio regiono šalių įkvėptą interjerą reikalinga ne bet kokia mediena – būtina, kad ji būtų šviesi.

Skandinaviškame dizaine paplitusi buko ir pušies mediena, pasižyminti lengvais prislopintais atspalviais. Taip pat vis labiau populiarėja uosio ir bambuko mediena. Visas jas galima naudoti tiek atskirai, tiek kartu – taip sukuriant unikalius derinius.

Skandinaviškas interjero dizainas neatsiejamas nuo medinių baldų: staliukų, lentynų, komodų ir panašiai. Juose panaudojama ir juodų metalinių detalių, pavyzdžiui, kojelės ar rankenėlės. Kontrastingos medžiagos padeda sukurti išskirtinį vizualinį efektą. Šio stiliaus interjere pakankamai populiarūs ir metaliniai – variniai ir žalvariniai – paviršiai, kurie suteikia kambariui spindesio.

Šviesios medienos baldai ir kitos kambario įvaizdžio detalės suteikia didesnės erdvės jausmą, padeda įsivyrauti šiltai, ramiai ir atpalaiduojančiai atmosferai. Taip skandinaviškas stilius interjere atsiskleidžia pačiu geriausiu pavidalu.


Kuo daugiau natūralios šviesos

Skandinaviškas interjeras, apšvietimas

Atšiaurus klimatas lemia tai, jog skandinaviškas dizainas neatsiejamas nuo noro įsileisti kuo daugiau natūralios šviesos. Ji padeda sukurti kur kas jaukesnę ir ramesnę atmosferą. Vienas iš paprasčiausių būdų, kaip į namus įsileisti daugiau natūralios šviesos, yra apriboti langų uždangas arba jų iš viso nenaudoti. Tai ypač aktualu tuomet, kai langai yra nedideli. 

Iš lauko sklindantys saulės spinduliai jaukiai apšviečia visą kambarį. Todėl visi jame esantys baldai, nesvarbu, tai būtų sofa lova, fotelis, staliukas ar komoda, atrodo kur kas patraukliau. Papildomai interjere galima priderinti ir keletą skirtingų nenatūralios šviesos šaltinių.

Masyvios uždangos ne tik blokuoja iš lauko sklindančios šviesos srautą, bet ir papildomai apkrauna erdvę. Todėl skandinaviškame interjere jų naudoti nerekomenduojama. Jeigu tokių langų uždangų vis tiek norisi, geriau, kad jų audinys būtų kuo natūralesnis.

Patogi tekstilė


Tikriausiai nieko nėra geriau nei užsikloti šiltu pledu įsitaisius priešais židinį, kai už lango spaudžia šaltukas. Šiauriniuose regionuose šis reiškinys išties dažnas, todėl jauki ir patogi tekstilė ten nepaprastai svarbi. Renkantis pledus, pagalvėles ar patalynę, pirmenybę rekomenduojama teikti natūralioms medžiagoms. Skandinaviškas interjeras įprastai siejamas su tekstilės gaminiais iš medvilnės, vilnos, kailio ar lino. Kuo jie patogesni, tuo geriau.

Svetainėje ant sofos idealiai tinka dekoratyvinės pagalvėlės, suteikiančios baldui dar daugiau komforto. Medvilnės satino patalynė miegamajame leidžia mėgautis nepriekaištingu poilsiu. Natūralus audinys ne tik patraukliai atrodo, bet ir užtikrina gerą oro pralaidumą.

Pasitelkiant tekstilę kuriamas jaukumo ir komforto jausmas. Šiaurės šalyse jis apibūdinamas terminu „Hygge“. Daniškai jis reiškia „gerovę“ – tai labiau gyvenimo būdas nei dizaino pasirinkimas. Iš esmės skandinaviškas stilius interjere asocijuojamas su patogumu, kuris, manoma, yra raktas į laimę ir atsipalaidavimą.


Švarios linijos ir funkcionalumas

Skandinaviškas interjeras


Skandinaviškas dizainas siejamas su švariomis ir nenutrūkstamomis linijomis. Sofos, minkšti kampai, foteliai įprastai turi glotnius suapvalintus kraštus ir yra įkvėpti vidurio amžiaus modernaus dizaino. Dauguma šio stiliaus aplinkoje naudojamų baldų pasižymi inovatyvumu, funkcionalumu ir yra neutralių spalvų.

Skandinaviškame interjere nereikalingi dekoratyviniai akcentai, kurie nesuteikia erdvei daugiau funkcionalumo. Stiprios ir vientisos linijos leidžia sutelkti dėmesį į paprastas interjero detales. Tai puikiai atsispindi ir skandinaviško stiliaus balduose.

Nepriklausomai nuo to, tai būtų valgomojo stalas ar miegamojo lova, kiekvienas iš jų pasižymi švariomis nenutrūkstamomis linijomis ir minimalistiniu dizainu. Skandinaviškas interjeras dažniausiai nesuderinamas su labai puošniais baldais, todėl, nieko nuostabaus, kad jie nubus pats tinkamiausias pasirinkimas.

Svarbų vaidmenį šiuo atveju atlieka ir tekstūros. Pavyzdžiui, jei interjere naudojama metalinė kėdė, dažniausiai ant jos padedamas minkštas ir švelnus užtiesalas. Taip pat naudojama nemažai dekoratyvinių pagalvėlių, kurios suteikia erdvei jaukumo.

Jau ne kartą minėta, kad funkcionalumas šiame dizaine atlieka esminį vaidmenį. Kuriant skandinavišką interjerą, svarbu užtikrinti, kad namuose būtų patogu gyventi. Komfortui skiriamas didesnis dėmesys nei išvaizdai. Tačiau tai nereiškia, kad estetika tokiame interjere nereikšminga. Tobulas rezultatas pasiekiamas tada, kai šie du aspektai suderinami tarpusavyje.

Tam, kad namų erdvė būtų kuo patogesnė, patariama stengtis maksimaliai ją išnaudoti. Kambario planas turėtų būti pakankamai atviras, o baldai išdėstyti taip, kad neapsunkintų judėjimo. Skandinaviškas interjeras pasižymi švara ir minimalizmu, todėl netvarka jame tikrai nereikalinga. Norint jos išvengti, svarbu, kad kambariuose būtų pakankamai vietos, skirtos daiktų laikymui.

Tokiais atvejais labai praverčia įvairūs baldai. Pavyzdžiui, knygoms, suvenyrams ar kitiems pakankamai nedideliems daiktams susidėti tinka medinės lentynos. Jos ne tik stilingai atrodo, bet ir padeda maksimaliai išnaudoti vertikalią erdvę, taip sutaupoma vietos kambaryje.

Daiktų laikymui pritaikytos komodos ir vitrinos taip pat praktiškas pasirinkimas skandinaviškame interjere. Žinoma, verta nepamiršti ir sofos lovos su patalynės dėže. Ji atlieka net keletą skirtingų funkcijų, t. y. sėdimojo, miegamojo ir daiktų laikymui skirto baldo.

Priežasčių, kodėl vertėtų abejoti skandinaviško interjero populiarumu, tiesiog nėra. Jame tobulai suderinamas komfortas, estetika ir funkcionalumas. Norite skandinaviško dizaino principus pritaikyti ir savo namuose? Puiku, nes „Magrės baldų“ asortimente galite rasti jame idealiai derančių baldų ir aksesuarų.