+370 634 85000
0

Galvūgalis – praktiška lovos dalis ir išskirtinis interjero akcentas

lovos-lova-ledi-su-galvugalio-priedu-3

Įprastai miegamojo lovos pasirinkimas grindžiamas jos komfortu. Daugiausiai dėmesio skiriama baldo formai, matmenims, gamyboje naudojamoms medžiagoms, o lovos galvūgalis dažnai lieka tarsi pamirštas.

Įprastai miegamojo lovos pasirinkimas grindžiamas jos komfortu. Daugiausiai dėmesio skiriama baldo formai, matmenims, gamyboje naudojamoms medžiagoms, o lovos galvūgalis dažnai lieka tarsi pamirštas. Tačiau ši dalis yra labai praktiška ir suteikia interjerui daugiau patrauklumo. Kokie gali būti galvūgaliai, kokios jų funkcijos ir privalumai?

 

Pagrindinės lovos galvūgalio funkcijos

Kai kurie galvūgalio nevertina kaip funkcionalios baldo dalies, tačiau tokia nuomonė nėra labai teisinga. Tam, kad suprasti, kuo jis svarbus, būtų paprasčiau, verta plačiau aptarti pagrindines galvūgalio funkcijas.

 

1. Sienos apsaugojimas

Viena iš pirmųjų galvūgalio funkcijų yra miegamojo sienos apsaugojimas. Visiškai natūralu, kad ant patalynės, ypač pagalvės, kaupiasi riebalai ir kiti nuo mūsų kūno patenkantys nešvarumai. Jeigu turite įprotį miegoti priglaudę galvą prie sienos, atsiranda tikimybė, jog jie pateks ant sienos. Lova su galvūgaliu padeda išvengti tokios problemos. Siekiant kuo ilgiau išlaikyti patrauklią šios baldo dalies išvaizdą, svarbu reguliariai skalbti patalynę. Be to, tai leis užtikrinti higienišką miego aplinką ir užkirsti kelią dulkių erkučių atsiradimui.

 

2. Patogesnis sėdėjimas

Jeigu jums patinka sėdėti lovoje, pavyzdžiui, skaitant knyga arba pasiėmus nešiojamąjį kompiuterį, minkštas lovos galvūgalis gali suteikti papildomo komforto. Atsiremti į jį kur kas patogiau nei į sieną. Be to, ši lovos dalis labai praverčia mėgstantiems pusryčiauti lovoje. Tam, kad sėdėti būdų dar patogiau, po nugara galima pasidėti pagalvę. Bet kokiu atveju jūsų kūnas turėtų išlikti visiškai atsipalaidavęs.

 

3. Pagalvės vietos stabilizavimas

Miego metu įprasta pakeisti padėtį, muistytis, todėl pagalvė gali pasislinkti. Jei nėra galvūgalio, atsiranda tikimybė, kad ji atsidurs tarp lovos ir sienos, kas tikrai nėra patogu. Tam, kad saldaus jūsų miego neblaškytų jokie nesklandumai, patariama rinktis lovą bent su minimaliu galvūgaliu.

 

4. Šalčio arba šilumos sulaikymas

Kambario temperatūra ypač svarbi norint užtikrinti gerą poilsio kokybę. Tiek vasarą dėl pernelyg aukštos, tiek žiema dėl per žemos temperatūros gali būti sunku užmigti. Lovos galvūgalis suteikia papildomą izoliaciją, todėl kambaryje gali būti palaikoma pastovesnė temperatūra. Be to, jis padeda sulaikyti iš gretima esančios patalpos sklindantį garsą. Todėl jūsų miegas yra mažiau trikdomas.

 

5. Jaukios atmosferos kūrimas

Lovos galvūgaliai gali būti įvairių stilių, medžiagų, spalvų ir raštų. Nepriklausomai nuo pasirinkimo, tai puiki priemonė, leidžianti suteikti miegamajam individualumo ir originalumo. Ši lovos dalis turi didelę įtaką kambario išvaizdai, todėl įsigijus naują baldą paprasta atnaujinti interjerą. Minkštas lovos galvūgalis gali tapti išskirtiniu akcentu, pabrėžiančiu miegamojo dizainą.

Galvūgalis

Įsirenginėjate poilsio kambarį, o gal planuojate jį atnaujinti? Tuomet peržvelkite platų „Magrės baldų“ asortimentą ir išsirinkite lovą su patogiu bei stilingu galvūgaliu. Mėgaukitės aukščiausios klasės poilsiu savo namuose.

 

Pagrindiniai galvūgalių tipai ir jų pasirinkimas

Renkantis lovą pravartu geriau susipažinti ne tik su pačių baldų, bet ir jų galvūgalių dizainu. Pastarieji dažniausiai būna paminkštinti. Tačiau stiliaus atžvilgiu jie gali labai skirtis. Žinant esmines galvūgalių ypatybes, išsirinkti ir priderinti lovą, sukuriant stilingą įvaizdį, tampa daug lengviau.

Paminkštinti lovos galvūgaliai poilsio kambariui suteikia daugiau elegancijos. Dažniausiai išskiriami tokie jų tipai:

  • Minimalistinis stačiakampio formos. Jis atitinka lovos rėmo plotį. Šis variantas lengvai derinamas, tad tiks tiek šiuolaikiškame, tiek klasikiniame interjere.
  • Išlenktos trapecijos formos, puoštas papildomomis prabangos suteikiančiomis dekoracijomis. Tokį galvūgalį rekomenduojama rinktis tiems, kurie nori suteikti miegamajam išskirtinės elegancijos, karališkos klasikos įspūdį.
  • Platesnis už baldo rėmą. Toks pasirinkimas puikiai tiks tiems, kurie nori apsaugoti sieną ar paslėpti jos defektus. Didesnis galvūgalis papuošia sieną ir suteikia interjerui savitumo.
  • Sudarytas iš skirtingų spalvų dalių. Tokia lovos dalis rekomenduojama norintiems suteikti miegamajam daugiau spalvų, dramatiškumo, solidumo, mėgstantiems menines kompozicijas.
  • Išsiuvinėtas horizontaliais raštais arba ornamentais. Tokį galvūgalį patariama rinktis visiems, kurie nori kažko netradicinio, tačiau minimalaus ir jaukaus.
  • Dekoruotas kniedėmis. Tokia lovos detalė puikiai dera klasikiniame ar kitame prabangiame interjere.

„Magrės baldų“ asortimente kiekvienas gali rasti asmeninį skonį labiausiai atitinkančią lovą su stilingo dizaino galvūgaliu. Išsirinkite sau labiausiai patinkančią internetu – tai itin patogu ir paprasta.

 

Kaip prižiūrėti skirtingus minkštus galvūgalius?

Minkštų galvūgalių valymas gali skirtis, priklausomai nuo audinio. Plačiau aptarsime pagrindinius askominių, lininių, zomšinių ir odinių apmušalų priežiūros aspektus.

 

Aksomas

Šis audinys atrodo labai elegantiškai ir puošniai. Kuo ryškesnė aksomo spalva, tuo labiau matomi jos pokyčiai. Todėl, siekiant užtikrinti patrauklią tokio galvūgalio išvaizdą, būtina juo tinkamai rūpintis. Atsiradus dėmei, pirmiausia reikėtų pašalinti bet kokį drėgmės perteklių. Tai galima padaryti popieriniu rankšluosčius arba sausu skudurėliu. Dėmę patariama valyti švelnaus poveikio valikliu, lengvais judesiais ir jokiu būdu netrinti, nes taip galima tik dar labiau pažeisti audinį. Išvalytą vietą svarbu gerai išdžiovinti.

 

Linas

Tai natūralus audinys, kuris laikui bėgant gali keisti savo spalvą ir kitaip dėvėtis. Tam, kad būtų atsparesnis, jis specialiai impregnuojamas. Nepaisant to, lininis lovos galvūgalis vis tiek reikalauja atidžios priežiūros. Prieš valant, visų pirmą reikėtų nuo jo nusiurbti dulkes. Šviežiai atsiradusias dėmes rekomenduojama valyti švariu baltu skudurėliu, stipriai netrinant. Tam, kad nepradėtų pūti ir neatsirastų pelėsis, lininį audinį būtina gerai išdžiovinti. Todėl po valymo patariama praverti kambario langus ir išvėdinti kambarį.

 

Zomšas

Tai minkštas audinys, pasižymintis atvira tekstūra. Dėl šios priežasties jis labiau kaupia nešvarumus, lengviau sugeria drėgmę. Taip pat kaip ir valant kitus audinius, pirmiausia reikėtų pašalinti dulkes. Tam galima naudoti siurblį arba šepetėlį. Valyti patariama sukamaisiais judesiais, naudojant švelnią putojančią priemonę. Esant poreikiui, procesą galima pakartoti. Svarbu žinoti, kad skirtingo tipo zomšiniai audiniai skirtingai reaguoja į ploviklius. Todėl prieš valant rekomenduojama pabandyti naudojamą priemonę ant mažiau matomos galvūgalio dalies.

 

Natūrali oda

Tai itin patraukli ir ilgaamžė medžiaga. Sausuoju būdu nuo jos pašalinus dulkes ir kitus nešvarumus, dėmės valymui naudokite drėgną skudurėlį. Esant drėgmės pertekliui, jį reikėtų pašalinti sausa šluoste. Po valymo odinį galvūgalį svarbu natūraliai išdžiovinti. Jokiu būdu nenaudokite plaukų džiovintuvo, nes taip galite pakenkti baldo apmušalui. Tam, kad jis ilgiau išlaikytų savo patrauklią išvaizdą, kas kiek laiko nuvalykite ant paviršiaus besikaupiančias dulkes.

 

Galvūgalio plotis

Dažniausiai minkštas lovos galvūgalis būna tokio paties arba šiek tiek didesnio pločio kaip ir pats baldas. Todėl prieš įsigyjant norimą pirkinį, svarbu apgalvoti, kiek laisvos vietos jam reikės. Lova turėtų laisvai tilpti miegamajame ir neapriboti judėjimo kambaryje. Pakankamai dažnai prie abiejų jos šonų derinamos naktinės spintelės, ką taip pat svarbu iš anksto įvertinti.

 

Galvūgalio aukštis

Galvūgalio aukštis matuojamas nuo čiužinio, o ne nuo grindų. Specialių jo standartų nėra, svarbiausia, kad ši baldo dalis būtų funkcionali ir atrodytų patraukliai. Įprastai lovos galvūgaliai būna maždaug 35–70 cm aukščio.

 

Aukšti galvūgaliai

Dažniausiai jie naudojami karališko dydžio lovose, kurios labiausiai tinka dideliuose kambariuose su aukštomis lubomis. Žemoje patalpoje toks baldas gali atrodyti neproporcingai. Todėl prieš priimant galutinį sprendimą patariama gerai apgalvoti tiek miegamojo plotą, tiek jo interjero stilių. Plačiame „Magrės baldų“ asortimente galite rasti skirtingiems skoniams ir poreikiams pritaikytų lovų. Išsirinkite pagrindinį poilsio kambario akcentą ir džiaukitės išskirtine aplinka.

Aukštas lovos galvūgalis

Žemi galvūgaliai

Tokie lovos galvūgaliai neužima daug vietos, todėl puikiai tinka mažo ploto, neaukštose patalpose. Dažniausiai juos turi nedideli baldai. Žemais galvūgaliais laikomi tokie, kurių aukštis siekia maždaug 25–30 cm virš čiužinio. Jie labai tinka ir tuomet, kai ant sienos norima pakabinti paveikslą, nuotrauką ar interjero dekoraciją.

 

Koks yra geriausias galvūgalio aukštis?

Bendros taisyklės, kokio aukščio galvūgalis geriausias, nėra. Pagrindiniai jo pasirinkimo kriterijai yra funkcionalumas, praktiškumas ir patraukli išvaizda. Tai reiškia, kad ši lovos dalis turėtų būti proporcinga kambariui, neužimti per daug vietos ir derėti prie interjero. Pavyzdžiui, klasikinio stiliaus miegamajame itin harmoningai dera puošnūs siuvinėti galvūgaliai, o moderniame kambaryje – minimalistiniai be papildomų detalių.

 

Paminkštinto lovos galvūgalio audinį galite derinti prie lovos apmušalo arba atvirkščiai – sukurti kontrastingą kompoziciją. Suteikite savo miegamajam individualumo, elegancijos ir daugiau komforto paprasčiau – rinkitės lovą su stilingu ir praktišku galvūgaliu. Įsigykite asmeninį skonį labiausiai atitinkantį lietuvišką gaminį iš „Magrės baldų“ asortimento ir papuoškite savo namų erdvę!